Till Kronhuset och Kronshusbodarna tar du dig snabbt från Gustav Adolfs Torg, tar knappt 5 minuter att gå. Kronhuskvarteret är ett torg mitt i Göteborg där du idag bl a hittar hantverk av olika slag och hemmagjord choklad och godis! Allt finner du i små mysiga "bodar", lite som det var förr. Det känns lite som om man går in i 1600-talets Göteborg, ja... förutom lite lyktstolpar och andrar moderna inslag.
Historia om Kronhuset
Kronhuset byggdes 1642-54 i holländsk stil. Byggnaden är eldröd med ett koppartak som glänser i grönt, med svarta grova järnbeslag och fina fönster.
Det användes från början som ett stort förråd för vapen, ammunition, uniformer och mat m.m. Fram till 1954 agerade det som förråd. Därefter restaurerades byggnaden och det blev ett museum. Idag används Kronhuset även som en stor konsertlokal.
Kronhuset agerar Rikssal
Kronhuset har även agerat som rikssal under två vintermånader år 1660. Vid denna tiden behövde man diskutera rikets framtid och kung Karl X Gustav kom till staden en kall vinterdag i nov 1659. Han var lite krasslig... men det var väl inte så farligt...... Julen kom och mötet med riksdagsmännen (adeln, prästerna, borgarna och bönderna) startade den 4 januari.
Mötet avslutades och kungen var kvar i staden och blev sämre och sämre.
Karl X Gustav dör och en ny kung måste tillsättas snabbt
Karl X Gustav avled natten till den 13 feb. 1660. Han dog i residenset på Södra Hamngatan 3 (det sk. Torstenssonska huset). Sveriges fiender får inte reda på att kungen har dött. Portarna i staden stängdes och man var snabbt tvungen att utse en ny kung. Karl XI som vid denna tid var endast 4 år gammal skulle utses till ny kung. Han bars in i Kronhuset och utsågs till ny kung. Men det skulle dröja tills Karl XI var myndig 1672 innan han kunde ta över tronen officiellt. Under tiden hade Sverige sk. förmyndarregering.
Vad hittar ni mer på platsen
Du kan ta en kopp kaffe och en smörgås på Café Kronhuset, handla keramik, köpa bakverk och godis hos Göteborgs Chocklad och Karamellfabrik. Under sommarhalvåret plockar cafeet ut sina möbler till att bli en uteservering på gården. Under Kulturkalaset och jul i Göteborg kommer tillfälliga verksamheten till platsen. Om du mot förmodan även bär på en gammal klocka som inte fungerar ta dig tid och laga den hos urmakare Gerard Gren i Klockboden. Flertalet andra butiker finns också inom området. Ni kan även besöka den lilla parken som ligger precis i anslutning till Kronhuset.
Kuriosa
De västra kronhusbodarna byggdes mellan 1764-1759 och fungerade som lagerplats för järnvägsmaterial och brandhus. De östra bodarna byggdes mellan 1746 -1748 och på den tiden var det smedja, hjulmakare och verkstad här.
Brand
Kronhusområdet brann 1746 och 1758, alla byggnader förutom Kronhuset brann ned.
Vinter och Juletid
På vintertid kan du komma hit och ta dig ett glas glögg och strosa runt bland bodarna och bara mysa. I Kronhuset brukar det också hållas julmarknad.