I mitten på 1800-talet var det en plats för teater och efter 1920- talet var det mer känt för sina musikteatrar som opera, operetter och musikaler.
Historia
Teatern invigdes den 15 september 1859 under namnet "Nya Theatern". Den totala kostnaden för byggnaden var beräknat till ca 100 000 riksdaler men kostnaden blev istället ca 380 000 riksdaler riksmynt. Byggnaden är byggd i nyrenässans stil.
1880 fick teatern sitt nuvarande namn. Fram till 1910-talet spelades främst dramatisk teater, opera och operetter, men också farser och lustspel. Mellan 1920 - 19994 spelades här opera, operett, musikal och balett. Stora Teaterns balett huserade också i huset mellan åren 1920 fram till 1994. Där fanns även Stora Teaterns balettskola. När Göteborgs Operan invigdes år 1994 gick Stora Teatern tillbaka att vara en gästspelsscen.
Arkitekt
Arkitekten var Bror Carl Malmberg. Malmberg ville bygga både scenhus och salong under ett och samma tak. Byggnaden har renoverats genom åren men den runda salongen är kvar i originalskick.
Bildhuggaren Carl Ahlborn har gjord stuckaturerna och målningarna och ornamenten.
Byggnadsminne
Den 21 december 1973 blev Stora Teatern förklarat som byggnadsminne. Det är byggnadens exteriör och själva teatersalongen med tillhörande scen och första radens foaje som är byggnadsminne.
Bältespännarparken
Mitt emot teaten ligger den lilla parken Bältespännarparken. Parken bestod tidigare av en rund damm i mitten men byggdes om under 2014 till att bli en fontän med många vattenstrålar och dammen blev en platta i marknivå där vattnet strilar över. Parken har fått namn efter Johan Peter Molins skulptur Bältespännarna som placerades på sin nuvarande plats 1914.
Kuriosa
Storan
Stora Teatern har ca 75 000 besökare och ungefär 200 föreställningar per år. Arenan kallas ibland i folkmun för "Storan".
Uteservering sommaren
Sommartid kan du sitta vid Storans restaurang och avnjuta god mat eller ett glas rosevin.